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adopted on 17 November 1983 

PERFORMANCE STANDARDS FOR RATE-OF-TURN INDICATORS 

THE ASSEMBLY, 

RECALLING Article 16(j) of the Convention on the International Maritime 

Organization concerning the functions of the Assembly in relation to 

regulations concerning maritime safety, 

BEA.RING IN MIND regulation 12, chapter V of the International Convention 

for the Safety of Life at Sea, 1974, as amended in 1981, concerning the carriage 

of rate-of-tum indicators, 

HAVING CONSIDERED the recommendation made by the Maritime Safety Committee 

at its forty-eighth session, 

1. .AlX)PrS the recommendation on performance standards for rate-of-tum 

indicators set out in the Annex to the present resolution; 

2. RECOMMENDS Member Governments to ensure that rate-of-tum indicators 

installed in compliance with regulation 12, chapter Von or after 

1 September 1984, conform to performance standards not inferior to those 

specified in the Annex to the present.resolution. 

For reasons of economy, this document is printed in I limited number. Delegates 
are k1ndly asked to bring their copies to meetings and not to request additional copies. 
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ANNEX 

PERroRMANCE STANllA.Rm FOR RATE-OF-TURN INDICATORS 

1 General. requirements 

The rate-of-turn indicator (ROTI) should, in addition to the requirements 

of these standards, comply with the requirements of resolution A.281(VIII) for 

shipborne electronic navigational aids. 

2 Operational standards 

2.1 The ROTI should be capable of indicating rates of tum to starboard and to 

port of the ship to which it is fitted. 

2.2 The ROTI may be self-contained; alternatively it may form part of, or 

derive information from, any other appropriate equipment. 

2.3 Indication 

2.3.1 The indication required should be provided by a centre-zero analogue type 

indicator (preferably circular). Where a circular scale indicator is used, 

the zero should be uppermost. 

2.3.2 A turn of ship to port should be indicated on the left of the zero 

point and a starboard tum to the right of the zero point. If the actual rate 

of turn exceeds full scale deflection, this should be clearly indicated on the 

display. 

2.3.3 In addition, an alphanumeric display may be provided. Positive 

indication of port and starboard should be provided on such displays. 

2.3.4 The length of scale in either direction from zero should not be less 

than 120 mm. The sensitivity of the system should ensure that a change 

in the rate of turn of 1° per minute is represented by a distance of not less 

than 4 mm on its scale. 

2.4 Range scales 

2.4.1 A linear range scale of not less than± 30° per minute should be 

provided. This scale should be marked in intervals of 1° per minute on both 

sides of zero. The scale should be marked with figures every 10° per minute. 

Every 10° mark should be significantly longer than the 5° mark which in tum 
should be significantly longer than the 1° mark. The marks and figures should 

preferably be red or a light colour on a dark background. 

j 
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2.4.2 Additional. linear range seal.es may be provided. 

2.4.3 Dampi~ of the ROTI should be provided with a time constant which may be 

varied during operation in the range zero to at least 10 seconds. 

2.5 Accuracy 

2.5.1 The indicated rate of tum should not deviate from the actual rate of 

tum of the ship by more than 0.5° per minute plus 5 per cent of the indicated 

rate of turn of the ship. These values include the influence of earth rate. 

2.5.2 Periodic rolling motion of the ship with an amplitude of~ 5° and 

period of up to 25 seconds and periodic pitching motion with an amplitude of 

~ 1° and period of up to 20 seconds should not change the mean value of the 

indicated rate of tum by more than 0.5° per minute. 

2.5.3 The ROTI should meet these accuracy requirements at all ship speeds 

up to 10 !mots. 

3 Operation 

3.1 The ROTI should be ready for operation and comply with these standards 

within 4 minutes of being switched on. 

3.2 The design should be such that whether operating or not the ROTI will not 

degrade the performance of any other equipment to which it is connected. 

3o3 The ROTI should include a means of enabling the operator to verify that 

it is operating~ 
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